fredag 8 april 2016

Don Henley älskade Sunset Grill som blev en låt

Eagles medgrundare Don Henley släppte sitt andra soloalbum Building the Perfect Beast i november 1984. Förutom hits som "The Boys of Summer" och "All She Wants to Do is Dance" återfinns här även pampiga "Sunset Grill".
Men det var först när Henley bytte ut en trombon mot en synthesizer som låten blev majestätisk. 

Bakom varje låt finns en historia. Här kommer den om "Sunset Grill".

(Sunset Grill, 1975, med karaktäristiska tidningsställ)

Sunset Grill - en grillbar i Hollywood

Sunset Grill var, och fortfarande är, en liten anspråkslös hamburgerrestaurang på 7439 Sunset Boulevard i Los Angeles. Joe Froelich, född i Österrike, tog tillsammans med sin östtyska hustru Eva över rörelsen 1957 och de kom att driva sitt "hole in the wall" under 40 år. Öppet 11 timmar om dygnet varje dag i veckan året runt kunde gästerna sitta och titta ut genom fönstren där det passerade både "working girls" som hoppades på att någon bil skulle stanna till och "basket people" som mumlande drog sina kundvagnar längs med trottoaren.

(Joe Froelich, ägare mellan 1957 och 1997)

Eagles medgrundare Don Henley var i början av 1980-talet en flitig gäst och besökte Sunset Grill nästan dagligen. Förutom att Henley gillade deras hamburgare tyckte han om att sitta och betrakta de övriga gästerna. Men varken dessa eller ägarna visste då vem Don Henley var, och de brydde sig inte. Inte heller hade de någon aning om att de skulle komma att figurera i en låt som Henley höll på att skriva.

När ägarens fru, Eva, en tid efter att Henley hade släppt singeln "Sunset Grill" (augusti 1985) fick reda på att det var han, en av restaurangens stamgäster och som hon hade serverat i åratal, som hade skrivit låten, utbrast hon:
"Du... är det du som är Don Henley? Du är så... så intelligent! När du skriver i din låt 'the old man there from the Old World, to him it’s all the same, calls the customers by name' - hur visste du det?" Innan Henley hunnit svara hade kvinnan rusat ut till köket för att hämta sin make. Joe var dock inte fullt lika imponerad över att träffa mannen som höll på att göra deras restaurang berömd, han bara skakade på axlarna och återvände in i köket.

 (Sunset Grill 2016 erbjuder gratis wi-fi )

Flera år senare, 1997, sålde makarna Froelich sin restaurang som då revs och byggdes upp på nytt av de nya ägarna. Det lilla matstället, som fortfarande har musikaffären "Guitar Center" som närmaste granne, är i dag ett populärt tillhåll för både musiker och kändisar.

Sunset Grill - trombonsolot som ersattes av majestätisk synth

Under inspelningarna av sitt första soloalbum I Can't Stand Still, som släpptes 1982, började Don Henley mer och mer integrera synthesizers i sin ljudbild, detta på ett sätt som inte hade gjorts i Eagles. Och på Building the Perfect Beast, som gavs ut två år senare, fick syntharna en än mer framträdande roll. Förutom att anlita keyboardisterna Steve Porcaro och David Paich från Toto hyrde Henley även in studiomusikern tillika programmeraren och syntharrangören Michael Boddicker. Hans roll fick stor betydelse för soundet i låten"Sunset Grill".

Tanken från början var att solot i slutet av låten skulle framföras med en trombon, men när Henley inte blev nöjd med det han hörde bad han istället Boddicker att programmera en synth för ett mer kraftfull sound. Boddicker tog hjälp av Randy Newman och tillsammans skapade de ljudet till det som skulle bli låtens klimax. Solot framfördes av studiomusikern och gitarristen Danny Kortchmar på dåtidens mest avancerade gitarrsynth, en Roland GR-300. Mitt under detta synthsolo dyker även David Paich upp med ett parti spelat på ett analogt piano.

(Roland GR-300, synthen som ersatte trombonen))

Någon musikvideo till "Sunset Grill" spelades aldrig in. Det gjordes däremot till "The Boys of Summer", albumets förstasingel. Denna video blev 1985 års stora vinnare under MTV Video Music Awards (detta var andra året som galan hölls) där den vann pris för "Video of the Year", "Best Director", "Best Art Direction" och "Best Cinematography". Videon ligger dock inte på YouTube.

Här "Sunset Grill" tillsammans med låttexten:



Sunset Grill (1984)

Låtskrivare: Don Henley, Danny Kortchmar och Benmont Tench
Producenter: Don Henley, Danny Kortchmar och Greg Ladanyi

Let's go down to the Sunset Grill
We can watch the working girls go by
Watch the "basket people" walk around and mumble
And stare out at the auburn sky
There's an old man there from the Old World
To him, it's all the same
Calls all his customers by name

Down at the Sunset Grill
Down at the Sunset Grill
Down at the Sunset Grill
Down at the Sunset Grill

You see a lot more meanness in the city
It's the kind that eats you up inside
Hard to come away with anything that feels like dignity
Hard to get home with any pride
These days a man makes you somethin'
And you never see his face
But there is no hiding place

Chorus

Respectable little murders pay
They get more respectable every day
Don't worry girl, I'm gonna stick by you
And someday soon we're gonna get in that car and get outa here

Let's go down to the Sunset Grill
Watch the working girls go by
Watch the "basket people" walk around and mumble
And gaze out at the auburn sky
Maybe we'll leave come springtime
Meanwhile, have another beer
What would we do without all these jerks anyway?
Besides, all our friends are here

Chorus

Bonus för dig som har orkat läsa så här långt!
Om du är sugen på att äta en hamburgare på Sunset Grill kommer här 152 recensioner från gäster som nyligen har gjort det >>