torsdag 20 augusti 2015

Hidden tracks på musikalbum - hittat dom?


Lyssnade du igenom alla dina vinyl- och CD-skivor innan du sålde dom? Risken finns annars att du kan ha missat ett antal låtar - de som kallas för "hidden tracks".


Innehåll i denna artikel

  • Om Hidden Tracks
  • The Beatles - pionjärer
  • Skivor med parallella spår
  • Ytterligare tekniker
  • Exempel på fler gömda låtar
  • Historien bakom The Beatles "Her Majesty"
  • Lista över gömda låtar A-Z

Om Hidden Tracks

Hidden tracks, ghost tracks eller easter eggs är gömda spår som ibland går att hitta på en vinyl- eller CD-skiva, inte sällan 20 sekunder efter att ett av albumets låtar har tonats ut, oftast den sista. Dessa låtar står inte angivna på vare sig skivans etikett eller konvolut. Förutom en låt kan en hidden track även bestå av en liveinspelning, alternativa tagningar eller ljudmixar, intervjuer eller bara ett skämt som har fångats upp av en mikrofon i studion.

The Beatles - pionjärer

Ett av de första och det kanske mest kända exemplet på en gömd poplåt återfinns på
The Beatles
originalutgåva av albumet Abbey Road från 1969. På skivans konvolut och skivetikett står "The End" angivet som sista spår, men efter 14 sekunders tystnad dyker plötsligt "Her Majesty" upp. Med sina 23 sekunder är detta gruppens kortaste låt.


The Beatles med "Golden Slumbers", "Carry That Weight",
"The End"... och det gömda spåret "Her Majesty"


Skivor med parallella spår

Att gömma en låt efter en annan är bara en av flera tekniker. En annan är att pressa skivor med flera, parallella spår - en metod som upptäcktes redan på stenkakans tid. Bland de tidigaste kända exemplen på detta finner man på en 78-varvs grammofonskiva som gavs ut år 1901 och som innehöll tre olika spår och därmed tre olika melodier. Skivans titel: "Fortune Telling Puzzle Record. A Song and Two Fortunes.
See If You Can Find Them."



Ett senare exempel är den brittiske artisten M (Robin Scott) och hans låt "Pop Muzik" från 1979. På en specialutgåva av artistens 12-tums maxisingel återfinns denna låt i ett spår, men lägger man ner skivspelarens pickupnål i ett annat spår dyker låten
"M Factor" upp i högtalarna. (Se YouTube-klippet under konvolutet.)


M med "Pop Muzik" och "M Factor"


Ytterligare tekniker

Hidden Track One Audio (HTOA)
En låt som placeras i tomrummet innan det första spåret så att CD-spelaren först
måste hitta spår nummer ett. Kräver att lyssnaren därefter spolar tillbaka manuellt
med rewind-knappen för att finna den gömda låten. Vissa CD-spelare har inte möjlighet att spela upp HTOA-låtar, vilket även gäller datorer. Exempel på album med HTOA.

Samma teknik används emellanåt även i tomrummet innan andra låtar på en skiva.

Short Tracks of Silence
Att på en CD-skiva placera en mängd tomma, korta spår efter varandra innan den gömda låten dyker upp. Ett exempel på denna teknik finner man på den amerikanska gruppen Lazlo Banes debutalbum 11 Transistor från 1997. Efter skivans 11:e och "sista" låt "Miday Train" följer 57 ljudlösa spår om vardera 4 sekunder innan den gömda låten "Prada Wallet" kommer som det 69:e spåret på albumet. Den totala längden tystnad mellan dessa två låtar är 3 minuter och 48 sekunder.

Backmasking/audio reversal
Att spela in budskap som endast kan höras om lyssnaren roterar skivtallriken baklänges, en teknik som bland annat Pink Floyd experimenterade med på sitt album The Wall från 1979. När låten "Empty Space" spelas baklänges gratuleras lyssnaren till att ha upptäckt "the secret message".

Låtar som endast kan spelas via en dator
Ett exempel på denna teknik hittar man på Marilyn Mansons album Mechanical Animals från 1998. Skivans 15:e spår ("Untitled") kan endast höras via en dator.

Exempel på fler gömda låtar

Rascal Flatts
Amerikanska countrybandet Rascal Flatts släppte 2004 sitt tredje album Feels Like Today, inklusive den gömda låten "Skin (Sarabeth)". Efter att radiostationerna hittat denna sista låt på albumet började den spelas så pass ofta att skivbolaget i mitten av 2005 beslutade sig för återutge skivan, nu med "Skin" angiven på konvolutet.
I samband med detta gavs låten ut som singel och nådde plats två på Billboards lista Hot Country Songs.

Rascal Flatts gömda låt "Skin (Sarabeth)"

Westlife
Den irländska gruppen släppte flera album med gömda låtar, i dessa fall bonusspår som ligger efter skivans sista låt. På skivan Coast to Coast (2000) återfinns "Don't Get Me Wrong" och på albumet World of Our Own (2001) hittas "Bad Girls".

 Westlife med "Don't Get Me Wrong", 2000

 
 "Bad Girls", 2001

Janet Jackson
En av musikhistoriens mest framgångsrika artister har också lagt till gömda spår på flera av sina skivor. På sitt femte studioalbum janet. (1993) står låten "Sweet Dreams (interlude)" angiven som sista spår. Men skivan innehåller ytterligare en låt, den dolda "Whoops Now". I januari 1995 släpptes den tillsammans med "What I'll Do" som en så kallad double A-side, där båda låtar betecknas som A-sidor, och nådde plats nio på den engelska singellistan UK Top 40.

 Janet Jackson med "Whoops Now"

Kate Bush
1989 släppte den brittiska artisten sitt sjätte album, The Sensual World. Titelspåret släpptes på CD-singel och ljudkassett med låten "Walk Straight Down the Middle" som b-sida. Men även en 12-tums maxisingel på vinyl gavs ut som en double A-side.
På denna maxisingel fanns två parallella spår: en version med sång och en helt instrumental, beroende på var pickupnålen placerades.

Kate Bush gömda låt "Walk Straight Down the Middle"


Historien bakom The Beatles "Her Majesty"

Den andra juli, 1969, spelade Paul McCartney in “Her Majesty” live på sin akustiska gitarr i Abbey Road-studion. Låten som är 23 sekunder kort tog tre tagningar. Ursprungligen var den menad att ligga mellan "Mean Mr. Mustard" och "Polythene Pam" på albumet Abbey Road och dess numera kända medley på skivans b-sida.

Men den 30 juli bestämde sig McCartney för att han inte var nöjd med denna korta låtsekvens. Han bad därför studions inspelningtekniker, John Kurlander - en ung man som nyss hade startat sin karriär inom musikproduktion - att göra sig av med "Her Majesty" helt och hållet. Som historien gör gällande visste Kurlander att man aldrig förstörde en inspelning med The Beatles, så han tog bort låten och placerade den på ljudtejpen med 14 sekunders komplett tystnad efter skivans sista låt "The End".

När albumet pressades angavs inte "Her Majesty" på vare sig skivans etikett eller på konvolutet. Detta blev en av de första hidden tracks inom popmusiken.

Beroende på hur man definierar "hidden", och vem man frågar, så behöver "Her Majesty" inte vara The Beatles första gömda låt. På gruppens The White Album, som släpptes ett år tidigare, 1968, sjunger Paul McCartney "Can You Take Me Back" mellan låtarna "Cry Baby Cry" och "Revolution 9". Inte heller denna låt står angiven på skivans originaletikett eller albumkonvolut.

Vad som däremot är klart är att detta utlöste en praxis som har både överraskat och irriterat lyssnare: Att avsluta ett album men att lägga till något extra.
Källa: Wondering Sound

Lista över gömda låtar A-Z >>