fredag 30 januari 2015

Jay-Z köper WiMP och bättre ljudkvalitet


(Inlägget är uppdaterat den 31 januari med Billboards artikel "Why Jay Z's Streaming Purchase Is a Very Smart Move". Se länk längst ned.)


Jay-Z förlorade i december budstriden om Beverly Hills dyraste fastighet, som Markus "Notch/Minecraft" Persson vann och nu, 70 miljoner dollar senare, har flyttat in i.

I dag la den amerikanske hiphopartisten och affärsmannen, via det bolag som han är storägare i, Project Panther Bidco, ett bud på streamingtjänsten WiMP Music, som ägs av det svenska företaget Aspiro men som kontrolleras av den norska mediekoncernen Schibsted. Budet ligger på 56 miljoner dollar vilket de två bolagen rekommenderar sina aktieägare att acceptera.

WiMP:s tjänst, som hittills är tillgänglig i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Polen, skiljer sig från andra streamingtjänster, bland andra Spotifys, genom att den främst riktar sig till användare som önskar en bättre ljudkvalitet*.

*WiMP använder sig av filformatet AAC+ med en bitrate om 96 kbit/s eller filformatet AAC med en bitrate om 320 kbit/s om användare väljer den högre streaminghastigheten. Sedan oktober 2013 erbjuder de även en HiFi-tjänst via FLAC/ALAC.

Och det är sannolikt denna tjänst som Jay-Z vill komma åt om köpet går igenom.

Spotify har härmed fått ytterligare en konkurrent. Sedan den 1 augusti 2014 äger Apple Beats Music, streamingtjänsten som de förvärvade av Dr. Dre för 3 miljarder dollar och som planeras att återlanseras senare under året.

Billboards artikel "Why Jay Z's Streaming Purchase Is a Very Smart Move" >>