Vid jul 2004 arbetade jag för en mobiltelefonbutik i Fältöverstens köpcentrum på Östermalm i Stockholm. Vår favoritkund (som vi kan kalla Sandra) var en ofattbart charmig och strålande vacker kvinna som visade sig bo med sin son i närheten av butiken.
Sandra besökte oss ofta och varje gång vi såg henne komma in släppte vi vad vi än hade för händerna, för alla av oss ville prata med henne. Det kunde gälla inköp av en ny mobiltelefon, ett tillbehör, tecknande av ett nytt abonnemang eller bara en liten pratstund. Någon vecka innan julafton passade Sandra på att lämna in en telefon på lagning innan hon och sonen skulle åka på semester.
Annandag jul - rapporter om en flodvåg i Indiska Oceanen
Du minns hur det började...:
Kl. 04:00: Sveriges Radios Ekoredaktion rapporterar att en kraftig jordbävning två timmar tidigare (07:59 lokal tid) har skakat de norra delarna av ön Sumatra i Indonesien. Skadornas omfattning är ännu oklara.
Kl. 10:00: Geofysiska institutionen vid Uppsala universitet konstaterar att jordbävningen är en av historiens kraftigaste. Fler länder runt Indiska Oceanen meddelas nu vara drabbade.
Kl. 18:00: Ekot rapporterar att minst en svensk har omkommit i Thailand. Vid denna tidpunkt uppskattas totalt 8,000 människor ha omkommit i landet.
(Källa: Sveriges Radio)
Sett över hela det drabbade området skulle denna siffra, som bekant, snabbt stiga.
Vi i butiken bestämde oss genast för att göra vad vi kunde för att hjälpa till och begav oss därför till Röda Korset där det hämtades bössor för insamlande av hjälpbidrag. Även om våra bössor var långt ifrån de enda i Fältöversten så började omedelbart 500-kronorssedlar trängas med 100-kronorssedlar, 5-kronor och enkronor.
Men det var inte bara i Sverige som viljan att hjälpa till var stor. Den privata delen av hjälpinsamlingarna runt om i västvärlden skulle inbringa omkring 50 miljarder kronor. Utöver det skulle omkring 75 miljarder kronor komma från FN och enskilda regeringar över hela världen.
(Källa: DN)
Första listan publiceras
Den 2 februari offentliggjorde Rikspolisstyrelsen sin första förteckning över saknade och omkomna svenskar, ett icke okontroversiellt beslut då detta upprörde många anhöriga. Listan som då innehöll namn på 565 personer, varav 43 identifierade som omkomna, kom att justeras och uppdateras kontinuerligt under nästan två månader.
Då kom chocken
Rikspolisstyrelsens sista uppdaterade lista offentliggjordes på morgonen den 31 mars.
På den stod Sandras namn. Inte under delen "saknade".
Ingen av oss i butiken kände Sandra på riktigt, men vi alla hade en varm, ska vi kalla det "relation", till denna kvinna. Och samtliga av oss sörjde henne djupt. Personligen tänker jag mycket på Sandra vid denna tidpunkt på året. Hon hann aldrig att fylla 39 år.
Min berättelse tar inte slut här
En månad senare, i april, tog jag emot ett samtal till butiken. Det kom från en man som på engelska frågade om vi råkade ha fått tillbaka en mobiltelefon som i mitten av december hade lämnats in för reparation. "Den är inskriven i namnet Sandra...". Något efternamn behövde inte sägas, jag förstod genast vem han menade. Telefonen låg på vår inkorg-hylla och liksom fortfarande väntade på vår favoritkund. Mannen förklarade att han var Sandras före detta make och att han gärna ville hämta ut hennes telefon. "Självklart, ta för din egen trygghets skull bara med dig legitimation och kom när det passar dig."
Redan dagen efter, precis när vi hade öppnat, kom han in i butiken tillsammans med en pojke i 10-årsåldern. Sandras ex-make berättade att detta var deras gemensamma son och att pojken hade överlevt flodvågen. Pappan, som vid tiden för katastrofen var bosatt i London, hade genast flyttat tillbaka till Stockholm för att ta hand om sin son.
Att höra detta grep mig väldigt mycket. Och jag hoppas, 2014, att son och pappa har det bra, trots allt de har varit med om. Kanske befinner de sig idag i Khao Lak och har sänt varsin fin Khom Loy, lyktan som är gjord av ris, upp till Sandra. Hoppas alla har det bra.
Jag tror det.